על שוקולד...

קצת על שוקולד בריאות ואהבה

שוקולד מכיל חומר שנקרא פנילתילאמין, שהוא חומר כימי המופרש במוחנו באופן טבעי כאשר אנו מתאהבים.
חומר זה משפיע על תפקוד מרכז ההנאה במוח. רמות גבוהות של פנילתילאמין במוח גורמות ללהתעוררות מינית ותחושות של משיכה ותענוג.
אכילת שוקולד יוצרת שחרור אנדורפינים, אילו הורמונים היוצרים הנאה ותחושת עונג. מכאן ידוע השוקולד כ"ממתק האהבה והתשוקה".
מבחינה כימית, השוקולד מעלה את רמות תרכובת הסרוטונין במוח (כמו הפרוזאק וה-LSD), הפרשתה של תרכובת זו גורמת לתחושת אופוריה.
נשים צורכות שוקולד כמעט פי שלוש מגברים.
החוקרים משייכים תופעה זו לעובדה שרמות הסרוטונין במוחן נמוכה יותר ומשום כך הן נזקקות להעלאתו באמצעים חיצוניים.
הסברים אחר לתופעה הינו העובדה שהמחזור החודשי גורם לירידת רמת הסוכר בדם.
רבים מאמינים ששוקולד הוא אפרודיזיאק, בעל יכולת לעורר מינית.
מדאם דוּ בארי נהגה להלעיט את מאהביה בשוקולד למען יגבר אונם, קזנובה לא היה נכנס למיטה בלי שוקולד ואילו המרקיז דה סאד נהג לערוך נשפים של סקס ושוקולד.
צריכה מאוזנת של שוקולד (עד 25 גרם ליום), מקטינה את הסיכון ללקות במחלות לב, משפרת את מצב הרוח, מונעת דיכאון ומשפרת את פעילות הזיכרון.
השוקולד מכיל את כל אבות המזון: פחמימות, שומנים וחלבונים. כמו כן, הוא מכיל ויטמינים (מקבוצת B בעיקר), ומינרלים (ברזל, אבץ, סידן ומגנזיום).
השוקולד מכיל פלבון, זהו חומר המפחית כולסטרול בדם ומונע את חמצונו והשפעתו השלילית על כלי הדם ועקב כך עוזר למניעת התקפי לב ושבץ מוחי.
השוקולד מכיל תאוברומין שהינו למעשה חומר ממריץ וידוע כיעיל בהפסקת שיעול עיקש כמעט פי שלושה מהקודאין.
במחקרים שנערכו נמצא קשר בין צריכת שוקולד,לבין ירידה בסיכון לרעלת הריון וקשר בין אכילת שוקולד בזמן הריון לבין לידה של תינוקות חייכנים ושמחים.
בשוקולד יש חומרים פעילים שמסייעים לגוף להילחם במחלות הזדקנות, סרטן ולב.

ההיסטוריה של השוקולד

שמו הבוטאני של עץ הקקאו הוא Theobroma Cocoa שפירושו ביוונית "מאכל האלים” .
עץ הקקאו, הינו עץ טרופי ירוק עד (עד 12 מטרים ויותר) הצומח ביערות הגשם בקרבת נהרות כמו למשל האמזונס.
הראשונים שהשתמשו בקקאו היו שבט ה"מאיה" במקסיקו במאה ה-5 לפני הספירה.
הם גילו שניתן להפיק מן הפולים משקה מר בעל תכונות מעוררות ואותו כינו "משקה האלים".
בני המאיה העדיפו את משקה השוקולד שלהם חם, ואילו האצטקים אהבו אותו קר.
למונטזומה המלך האצטקי האחרון, מייחסים את המצאת גלידת השוקולד: הוא נהג לערבב את משקה השוקולד האהוב עליו בשלג,
שהובא למענו במיוחד לצורך זה מפסגות ההרים.
מקור השם שוקולד לא ברור, על פי סברה אחת השם הגיע משפת הנהוטל של האצטקים מהמילה: XOCOLATL שפירושה 'מים מרים'.
על פי סברה שניה השם נובע מהפועל של בני המאיה chokola'j שפירושו 'לשתות שוקו ביחד'.
קולומבוס היה הראשון בעולם המערבי שטעם מן השוקולד, כאשר ביקר בהונדורס, הוא קיבל ממלך הונדורס בביקורו כוס של המשקה המר והיוקרתי,
המלך סיפר לו שהמשקה מעורר אנרגיות וממריץ. קולומבוס שתה, הקיא כל הלילה וזרק את שק פולי הקקאו לים.
פולי הקקאו הגיעו לספרד רק לאחר 15 שנה, כאשר יצא הרננדו קורטז למסע כיבושים ותגליות, ובמהלכו התכבד באותו משקה מר, חום ולא טעים.
אבל קורטז קלט כי לפולים הללו ערך כלכלי ולכן קורטז העמיס את השקים היקרים והביא את הבשורה היישר אל ספרד של 1530.
עד המאה ה- 19 השוקולד היה נתון במצב נוזלי וכל שימושו במאכל היה משקה או רוטב.
בשנת 1828 הרוקח ההולנדי, קונראד ואן הוטן גילה דרך להפריד את האבקת הקקאו מהחמאה.
ג'יי די פריי, האנגלי היה הראשון שהוסיף לעיסת הקקאו חמאת קקאו וסוכר, ולאחר ערבוב והקשיה נתקבל מוצר חדש שהתקשה בטמפרטורת החדר והוא השוקולד למאכל.
אך היו אילו האחים הבריטים קדבורי שהציגו לראשונה את השוקולד הראשון לאכילה ולא כמשקה בשנת 1847 בתערוכת מזון בברמינגהם שבאנגליה.
כעבור 72 שנים, ב- 1919, התמזגה החברה של פריי עם חברת קדבורי וכיום החברה שלהם מייצרת יותר מ־250 מיליון חפיסות שוקולד בשנה.
בשנת 1875 ניאל פיטר, יצרן ממתקים שוויצרי, חיבר בין שוקולד לאבקת חלב פרי המצאתו של הנרי נסטלה) ובכך הוא המציא את שוקולד החלב.
רק ב-1897 הגיע השוקולד לארצות הברית כאשר מילטון הרשי ייצר את שוקולד החלב הראשון שלו.
בשנת 1912 המציא ז'ן נויהאוס הבלגי את הפרלין- בונבון .
בתחילת המאה ה- 20 הפך השוקולד לממתק הפופולארי והמגוון ביותר בעולם.

תהליך הייצור של השוקולד

עץ קקאו מניב בין 20 ל -40 תרמילי קקאו פעמיים בשנה אשר מותססים בעלי בננה במשך כשבוע בחום של כחמישים מעלות צלזיוס.
פולי הקקאו עוברים קילוף , ניקוי, קלייה וטחינה וכך מתקבלת מסת קקאו.
מסת קקאו זו מופרדת בלחץ לאבקת קקאו וחמאת קקאו.
חלקיקי האבקה כל כך קטנים שגודלם קטן אפילו מהמרחק הממוצע שבין שתי בלוטות טעם בלשון
מרקם זה מבטיח שוקולד חלק וללא טקסטורה מגורענת של אבקה.
משך תהליך הטחינה קובע את האיכות הסופית של השוקולד, שוקולד איכותי נטחן במשך שבוע לפחות.
החום הגבוה הנפלט תוך כדי תהליך הטחינה מבטיח שחמאת הקקאו בתערובת תימס
ותהפוך את הקקאו למצב נוזלי המכונה "ליקר שוקולד" (ללא אלכוהול) ממנו מכינים את מוצרי השוקולד שאנו מכירים.
כדי להכין קילוגרם אחד של שוקולד נדרשים לפחות אלף פולי קקאו.

עוד עובדות על שוקולד

כיום, חוף השנהב היא יצרנית הקקאו הגדולה ביותר בעולם, כאשר מערב אפריקה אחראית על 67 אחוז מאספקת הקקאו העולמית.
מפעלי השוקולד של טובלרון בשווייץ מייצרים כל יום כמות השווה ל־283 קילומטר של חפיסות טובלרון. רוב המכירות מתבצעות בחנויות דיוטי פרי ברחבי העולם.
בתחילת דרכו, שימש השוקולד לצרכים רפואיים. הוא נקרא "הזהב השחור" מאחר והיה נחלתם של עשירים בלבד.
שוקולד היה המשקה החביב על מרעילים במאה ה־18, כי בטעמו העשיר היה קל יותר להסוות את הרעל.
אלפרד היצ'קוק השתמש בסירופ שוקולד כדי להשפריץ בנדיבות את דמה של הקורבן בסצנת הרצח המפורסם במקלחת בסרט "פסיכו".
מכיוון שהסרט צולם בשחור־לבן, התוצאה אמינה להפליא.
במלחמת המפרץ, ביקש הצבא האמריקאי מחברת Hershey's לפתח שוקולד חסין חום עבור הכוחות הלוחמים.
"חטיף המדבר" פותח בזמן קצר, והפך חלק בלתי נפרד ממנת הקרב האמריקנית.
40% מחובבי השוקולד מדווחים שהם אוכלים אותו בלילה, ובדרך-כלל לבד. עיקר הצריכה נעה בין השעות שמונה בערב לחצות.
הישראלים אוכלים בממוצע 3.5 ק"ג שוקולד בשנה, שוויצרי ממוצע אוכל 12 ק"ג בשנה.
המילה שוקולד בגוגל, מביאה כ- 7 מיליון תוצאות חיפוש בעברית, באנגלית מתקבלות 174 מיליון תוצאות.

שוקולד – ויקיפדיה
השוקולד בריא ללב
אכול כל יום שוקולד כדי להציל את הלב
עץ הקריולו פולי קקאו מטחנות קקאו ליקר קקאו פרלין שוקולד